2007-08-22

Plastpåseepidemin

Över i stort sett hela Afrika, från Kapstaden i söder till Casablanca i norr, har problemet med använda plastpåsar som slängs både i naturen och inne i städerna blivit ett växande problem. Påsarna är en miljöfara på många sätt. De kan till exempel blockera avloppssystem och utgör en kvävningsrisk för betande djur. Dessutom – och kanske det mest alarmerande – bidrar de till spridning av malaria, då det ofta samlas vatten i de slängda påsarna där myggor trivs mycket bra.

"Plastpåseepidemin" satte igång i slutet av 1990-talet då ny teknologi gjorde att det blev enkelt och billigt att producera plastpåsar. UNEP (United Nations Environment Programme) försöker nu genom en stor kampanj minska både produktionen och den efterföljande nedskräpningen. Det handlar bland annat om att få till stånd en ökad återvinning av plast över hela den afrikanska kontinenten.

Eritrea och Rwanda är två av de afrikanska länder som redan har infört ett totalförbud mot plastpåsar, medan till exempel Senegal och Egypten har kommit långt när det gäller initiativ till återvinning. Andra pekar på en mycket enkel lösning på problemet – det behövs fler papperskorgar i städerna! Och i Uganda råder myndigheterna invånarna att istället för plastpåsar använda bananblad.

Vilken lösning tror du är mest effektiv? Mest långsiktig?

(Källa: CNN)