2008-06-10

Karta över världens vattenproblem


Vattentemat fortsätter på Östafrikastudiers fortsättningskurs! Fram till terminsslutet fokuserar vi på vattenfrågor och hur bristen på rent vatten påverkar utvecklingsarbetet i många delar av världen. BBC har en bra översikt som visar vattenproblematiken runtom i världen genom en "klickbar" världskarta. Ett bra sätt att lära sig mer! Här hittar du kartan.

2008-06-09

Västafrikanskt ordspråk

Den som sysslar med det som är orent blir själv smutsig.

UNICEF och lokala ledare går samman för flickors utbildning i Niger



I Niger samarbetar UNICEF med lokala ledare för att berätta om vikten av flickors utbildning, och för att motverka olika typer av fördomar som kan vara till skada för flickor och kvinnor. Genom att arbeta tillsammans med byledare, som är respekterade och har en redan etablerad maktposition, kan man effektivt förankra arbetet och göra det mer långsiktigt. Se filmen ovan för en intressant inblick i hur UNICEF arbetar på plats.

2008-06-03

I det här reportaget från CNN diskuterar Irene Khan från Amnesty International mänskliga rättigheter i Afrika - vilka framsteg har gjorts, och vilka utmaningar kvarstår inför framtiden?

2008-06-02

Water Poverty Index















Under två veckor fokuserar vi på temat rent vatten och sanitation på fortsättningskursen i Östafrikastudier. En användbar måttstock när det gäller rent vatten är Water Poverty Index (WPI), som talar om hur "rikt" eller "fattigt" ett land är på rent vatten. WPI ger inte bara en bild av hur situationen ser ut i en viss del av världen utan ger också en bättre förståelse av hur tillgången till rent vatten hänger ihop med andra aspekter av samhället. Det är också ett bra sätt att mäta utvecklingen i vattentillgång för ett visst land.

Här kan du läsa mer om WPI och även ladda ner en användbar karta som visar tillgången till vatten över hela världen.

2008-05-27

Victoriasjön hotad

Idag sänds ett intressant inslag om Victoriasjön, Afrikas största sjö, som nu hotas av övergödning och utsläpp. Fiskbeståndet minskar och vattenhyacinterna blir fler och fler, vilket är ett stort problem eftersom drygt 30 miljoner människor i Kenya, Tanzania och Uganda är beroende av vattnet i sjön.

Lyssna på Vetandets värld P1 kl 12.10 idag!

2008-05-26

"Brain drain" växande problem i Afrika

I många afrikanska länder är så kallad "brain drain" - det vill säga att ett stort antal välutbildade människor lämnar landet för att istället arbeta i väst eller för olika NGO:s - ett stort problem. Den här sevärda dokumentären tar upp situationen i Malawi, där bristen på läkare är mycket akut. Det är en svår och komplicerad problematik som har många olika orsaker och även om dokumentären inte ger några självklara svar på hur man kan lösa krisen ger den ändå en bra överblick av läget. Se del ett här och del två här!

2008-05-21

Satsning på förnyelsebar teknologi och kvinnors rättigheter i Bangladesh



I Bangladesh har ett spännande projekt som fokuserar på förnyelsebar teknologi med kvinnor som lokala "ledare" skapat stora förändringar. Se filmen ovan för att få veta mer!

2008-05-20

Lästips om Somaliland

Somaliland utgör på många sätt en "lugn oas" jämfört med grannländerna i Östafrika. Vad beror detta på och hur ser framtiden egentligen ut? Ett par tips för att få veta mer om situationen är den här artikeln från BBC (från april 2008)och denna något äldre (från 2006) men också längre och mer analyserande artikel från NY Times. Båda ger en bra inblick i hur och varför Somaliland på många sätt ter sig mycket annorlunda från sina grannar. Du kan också ta en titt på BBC:s landsprofil, som du hittar här.

2008-05-14

Millenniemålen - är vi på rätt väg?

"Deadlinen" för FN:s åtta millenniemål är 2015 - men hur långt har vi kommit egentligen? Även om det finns många olika åsikter i frågan, kanske framför allt om huruvida fattigdomen i världen har ökat eller minskat, ger UNDP en bra överblick över hur läget ser ut och vad som återstår att göra. Du kan läsa den kortfattade sammanfattningen här.

2008-05-12

Interaktiv Afrika-karta!





















I sambandet med att tidningen Vanity Fair ägnade ett temanummer åt Afrika förra året lanserades en interaktiv Afrika-karta på deras hemsida. Genom att klicka på de olika länderna får man en snabb överblick över landet och dessutom länkar till relevanta artiklar som tidigare publicerats i Vanity Fair. Här hittar du kartan!

2008-05-07

Hjälp till självhjälp för kvinnor i Burkina Faso



Efter 19 års äktenskap avled plötsligt Kabore Ouedraogos make. Som nybliven änka i Burkina Faso befann sig Kabore i en svår och utsatt situation - hur skulle hon försörja sig själv på egen hand? Efter att ha insett att hon inte var ensam, utan tvärtom delade problematiken med en mängd andra kvinnor vars makar dött eller lämnat dem för en yngre hustru, tog Kabore initiativet att starta Association Rintereb Som - en kvinnoorganisation som genom små vagnar som dras av åsnor ger kvinnor en möjlighet att återfå sin självständighet. Genom vagnarna kan kvinnorna tjäna pengar på att avlägsna skräp från husen i kvarteret, och organisationen tillhandahåller även andra försörjningsmöjligheter, till exempel tillverkning av tvålar för försäljning som görs av material som finns på plats, och mindre odlingar. Organisationen startade med 17 kvinnor - idag kan 403 kvinnor försörja sig själva och sina barn genom insatserna.

2008-05-04

Afrika i bilder


















På BBC News hemsida presenteras varje vecka "Africa in Pictures" - ett bildspel med tio bilder som speglar olika händelser och stämningar på den afrikanska kontinenten. Läsarna kan själva bidra med egna bilder. Ett kul och intressant sätt att ta pulsen på Afrika! Se veckans bilder här.

2008-04-29

Spännande nitiativ för kvinnors rättigheter i Kongo-Kinshasa

I Kongo-Kinshasa har en grupp kvinnor på landsbygden tillsammans startat en radiostation, med syfte att förbättra situationen för unga flickor och kvinnor. Stationen sänder på tre språk - det lokala språket mashi, swahili och franska. Genom radiostationen vill man bryta tystnaden kring frågor som handlar om diskriminering av kvinnor och dessutom stärka lokala kvinnor, bland annat genom att ge utbildning om hållbar utveckling och andra aktuella frågor. Kvinnorna bakom initiativet hoppas även att radiostationen kan komma att skapa kontakter med kvinnor i andra delar av landet, och på så sätt göra gemensam sak för att lyfta upp kvinnors rättigheter på agendan.

Läs mer om projektet här!


FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna fyller 60 år!

I år fyller FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna 60 år, och firandet kommer att kulminera på årets Human Rights Day den 10 december. Deklarationen är världens mest översatta dokument och finns på över 360 olika språk - alla de olika versionerna finns att läsa här. Och en bra överblick av hela dokumentet, med bilder som illustrerar de olika artiklarna, hittar du här.

2008-04-22

Hopp inför framtiden för föräldralösa barn i Sudan

På Maygoma-barnhemmet i Khartoum, Sudan, avled tidigare cirka 80% av barnen. Många av dem är resultatet av utomäktenskapliga förbindelser och deras föräldrars "synder" uppfattas ofta ha överförts till barnen, vilket inte sällan gör att de blir socialt stigmatiserade. I ett bildspel från New York Times (och i denna artikel) får vi följa hur förhållandena, till följd av stora insatser, har förbättrats avsesvärt och hur attityderna gentemot adoption och möjligheten att agera fosterförälder har förändrats. Det är ett stort steg framåt för alla utsatta barn!

Goda nyheter!













Ibland är det lätt att glömma bort hur mycket bra som sker världen över varje dag. UNICEF har sammanställt alla goda nyheter från år 2007 i en liten skrift som passande nog heter just Goda nyheter. Läs och bli glad!

2008-04-19

Zimbabwe efter valet

I veckans avsnitt av CNN:s nyhetsmagasin Inside Africa ingår ett intressant reportage från landsbygden i Zimbabwe, dit mycket få journalister fått tillträde. Korrespondenten Paula Newton tar tempen på ett oroligt Zimbabwe där frågetecknen inför framtiden är många. Se programmet här!

2008-04-15

Svenska gymnasieelever hjälper unga flickor i Rwanda



















Varje år deltar 80 000 elever från 250 gymnasieskolor i Sverige i "Operation Dagsverke", med målet att samla in så mycket pengar som möjligt för ett utvecklingsprojekt någonstans i världen. I år gick pengarna till unga kvinnliga flyktingar i Rwanda, och bidrog bland annat till att ge flickorna i flyktinglägren skolböcker och skoluniformer, samt betala deras skolavgifter. Dessutom satsades det mycket på unga flickor som av någon anledning - till exempel graviditet - hoppat av skolan. De gavs utbildning i läsning, skrivning och olika typer av hantverk. Läs mer om två svenska studenters besök i ett av flyktinglägren i Rwanda här.

2008-04-14

Power Up Gambia!



Efter att ha arbetat som volontär på ett av Gambias största sjukhus, och bevittnat hur kritiskt läget var utan stabil tillgång till elektricitet, bestämde sig 22-åriga Kathryn Cunningham för att göra en insats. "I saw a hospital that itself was critically ill", som Kathryn själv uttrycker det i filmen ovan. Väl hemma i USA startade hon organisationen Power Up Gambia, som med hjälp av solenergi förser sjukhus och kliniker i Gambia med vatten och tillförlitlig energi. Du kan läsa mer om Kathryns arbete här.

Sevärda dokumentären "Zanzibar Soccer Queens" på Kunskapskanalen

Tisdag den 15 april kl 22.00 visas dokumentären "Zanzibar Soccer Queens" på Kunskapskanalen (repris lördag 19 april kl 23.00).

För 18 år sedan reste några kvinnliga fotbollsspelare från Tyresö till Zanzibar. Besöket blev startskottet för Zanzibars första damlag i fotboll. Zanzibar soccer queens är berättelsen om de unga afrikanska kvinnorna och deras drömmar och om hur fotbollen hjälper dem att konfrontera samhällets förväntningar på hur kvinnor ska vara. En fantastisk historia om hur man med enkla medel - en boll och en engagerad ledare - kan bygga upp och stärka människor. När en av tjejerna i laget drar på sig sin första fotbollströja med sitt namn i tryck på ryggen, så säger leendet allt - där ryms glädje, stolthet och ny självkänsla. Inget kommer att bli som förut.

Regissören, Florence Ayisi har även tidigare ägnat sig åt att skildra kvinnor i Afrika. Förra gången var det succén "Sisters in law" som har fått flera internationella priser.
.

2008-04-08

Sök till Östafrikastudier

Har du ett projekt du brinner för och vill genomföra det utomlands? Sök till höstens östafrikakurs!

2008-04-07

Tips på föreläsningar!

Olympiska mänskliga rättigheter, 10 april
Ett samtal om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Kina.
Peking glänser av glas och stål. Paradstegen finputsas. Den 8 augusti inviger staden de 29:e Olympiska Spelen, efter nästan åtta års förberedelser. Världen är välkommen. Men bakom glittret döljer sig något annat.Medv: Ulrika K Engström, tidigare SvD-korrespondent i Kina, Maria Granefelt, Kinasamordnare inom Amnesty International, svenska sektionen, Sverker Lindström, journalist och författare. Samtalsledare: Urban Löfqvist, kanslichef Reportar utan gränser i Sverige.
Kl 18.00-19.30, ABF-huset, Sveavägen 41 • Fri entré

Tema afrikansk litteratur, 14 april

Afrikansk litteratur i diasporan – Slavskepp och kryssningar, karibisk litteratur Christina Ljunggren Kullberg, forskare Uppsala universitet, navigerar mellan olika författarskap från den karibiska övärlden och visar hur de gestaltar sin kultur. Bakom paradisbilderna av palmer och vita stränder döljer sig en helvetisk historia av förtryck och krig.
Kl 18.30, Burkina Faso Design, Trångsund 2b, mittemot Storkyrkans entré i Stockholm.
Arr: Burkina Faso Design i samarbete med Mäster Olofsgården, ABF Sthlm, kulturföreningen Afroart.

Framtidskris i backspegeln – om synen på en globalt hållbar utveckling, 16 april
Medverkande: Professor Lennart J. Lundqvist, Göteborgs universitet, professor Sten Ebbersten, Statens lantbruksuniversitet, Uppsala, Jonas Åkerman, forskare, KTH, Stockholm, professor Åke Bergman, Stockholms universitet. Debatt: Göran Bäckstrand, tidigare medlem av Palmeregeringens Framtidssekretariat, professor Bengt Gustafsson, Uppsala universitet, samt professor Emin Tengström, Göteborgs universitet, moderator.
Kl 18.00-21.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 50 kr

The Challenges of Democratization and Governance Reform in Liberia, 22 maj
Föreläsare: Professor Amos Sawyer (former president of Liberia), Indiana University, Indiana, USA.
Kl 15.15-17.00, Nordiska Afrikainstitutets lokaler i Uppsala

2008-04-04

Het debatt om kvinnlig omskärelse i Egypten



















Enligt en ny studie har 96% av alla kvinnor i Egytpten blivit omskurna. Nu förenas den egyptiska regeringen, religiösa auktoriteter och olika typer av aktivister för att försöka få ett slut på den smärtsamma traditionen. Men motståndet är stort på många håll - i augusti avled en 13-årig flicka efter ett ingrepp, och den egyptiska staten stängde då ner den byklinik där "operationen" utförts. Trots detta hävdade många i byn att kvinnlig omskärelse inte kommer att upphöra, oavsett vad myndigheterna säger.

Förhoppningsvis kommer insatserna trots allt att ge resultat. Ett av initiativen går ut på att dela ut en liten broschyr som informerar om att kvinnlig omskärelse, tvärtemot vad ånga tror, inte förespråkas av islam. Ett annat är teaterföreställningen "Think Twice", som spelas i byar runtom i Egypten.

2008-03-29

Val i Zimbabwe

I Zimbabwe ska nu landets invånare välja president och parlament. Vallokalerna har öppnat och den sittande presidenten, Robert Mugabe, står inför flera olika politiska utmanare. Men förhoppningarna om ett rättvist val i det krisdrabbade landet är inte speciellt stora - tidigare val i Zimbabwe har präglats av valfusk och mygel. Se ett inslag från BBC om Zimbabwes val här.

2008-03-27

Afrika - Kinas bakgård?

Kvällens Korrespondenterna i SVT2 handlar om Kinas ökade investeringar i Afrika:

Afrika, Kinas bakgård
På bara några år har Kina blivit en av de största investerarna i Afrika. En ny form av kolonialism, eller Afrikas chans att lyfta sig ur fattigdomen? Programledaren Erika Bjerström har varit i Angola, som efter år av inbördeskrig nu har världens största tillväxt tack vare Kina. Fredrik Önnevall har träffat en av Kinas rikaste män som tjänat sin förmögenhet i Nigeria och Rolf Fredriksson tar reda på varför EU misslyckats i Afrika.

Programmet sänds klockan 20.00 ikväll.

2008-03-18

Flickors rätt till utbildning fortsatt vikig fråga



Den här korta filmen om 10-åriga Mariama Sambu i Guinea-Bissau är ett bra exempel på vilka problem som ofta finns när det gäller flickors skolgång, och hur man kan övervinna dem. Filmen kommer från UNICEF.

2008-03-08

A Walk to Beautiful



A Walk to Beautiful
är en helt ny dokumentärfilm om fem etiopiska kvinnor som beger sig på en lång resa för att försöka återfå sina liv och sin värdighet. De lider alla av svåra förlossningsskador, som inte bara leder till fysisk smärta utan också till social uteslutning och stigmatisering. Filmen visas just nu på dokumentärfestivaler i USA. Du kan se ett kort utdrag ur dokumentären ovan, eller besöka filmens hemsida.

2008-03-04

Etiopiens val

Det är snart dags för val i Etiopien, vilket uppmärksammas i den här intressanta artikeln från BBC.

2008-02-22

DNA studies trace human migration from Africa

Separate teams of researchers from Stanford and the University of Michigan have found convincing evidence locked inside the human genome that much of the world today is populated by descendants of a small band of migrants who left Africa for the Middle East some 100,000 years ago.

The tale told by DNA - the chain of chemicals that carries information in our genes - was uncovered by new machines that can rapidly scan for subtle differences in the genetic makeup of people living in far-flung parts of the globe.

Earlier genetic studies and paleontologic evidence supported the "Out of Africa" theory of global colonization. The latest genome studies are, by far, the largest and most conclusive on that topic to date.

LÄS MER

2008-02-16

UNICEF ger barn en röst i klimatdebatten

I diskussioner om klimatfrågan glöms ofta barnperspektivet bort - trots att det är barn som drabbats hårdast av klimatförändringarna. Samtidigt är barnen på många sätt vårt största hopp inför framtiden, och därför uppmärksammar nu UNICEF vikten av att inkludera barn i debatten. Läs mer här!

2008-02-12

Om utvisningar till Eritrea i Studio Ett

Få länder utvisar till Eritrea, eftersom både FN och Amnesty avråder från det. Men kvällens Studio Ett i P1 träffar en eritreansk man som imorgon ska flygas med specialchartrat plan från Sverige tillbaka till Asmara. Utvisningen har väckt många starka känslor. Lyssna på Studio Ett i P1 runt klockan 17.00 ikväll.

2008-02-07

Utvecklingen i Kenya




















Sedan tumultet efter det kenyanska valet ser läget nu något annorlunda ut i landet. FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan har lyckats övertala presidenten Mwai Kabaki och oppositionsledaren Raila Odinga att mötas för att diskutera landets framtid och den politiska krisen. CNN:s Inside Africa, som sänds en gång i veckan, uppmärksammar nu utvecklingen i Kenya genom en rapport direkt från landet och från Jamhuri Park i Nairobi, där många människor som är på flykt undan oroligheterna befinner sig. Du ser reportaget här.

2008-01-28

Föreläsningar om Afrika i Uppsala

För dig som bor i eller nära Uppsala är Nordiska Afrikainstitutets öppna föreläsningar ett bra tips! Nordiska Afrikainstitutet är ett centrum för forskning och information om det moderna Afrika. Ungefär varannan vecka anordnas föreläsningar om afrikansk utveckling och forskning, och de är öppna för alla som är intresserade. Programmet för föreläsningarna hittar du här.

2008-01-23

Var med och diskutera!

Enligt siffror från FN är ungefär en tredjedel av Afrikas befolkning mellan 15 och 25 år. Den afrikanska kontinenten har därmed den yngsta befolkningen i världen, vilket innebär både utmaningar och möjligheter. En ny generation kommer snart att ta över - hur kommer framtiden att se ut? Det här ämnet, och flera andra, debatteras i BBC:s radioprogram "Africa Have Your Say". Programidén bygger på ett aktivt deltagande från tittare och läsare, och det går att diskutera ämnena både på hemsidan eller genom att ringa in till programmet. Här kan du läsa diskussionen om just Afrikas unga.

2008-01-20

"Inside Africa" om Charles Taylor och Kenya

Denna veckas "Inside Africa" på CNN handlar bland annat om rättegången mot Liberias förre president Charles Taylor. Han ställs inför rätta i Haag för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Dessutom fortsätter "Inside Africa" rapporteringen om läget i Kenya. Se programmet här!

2008-01-11

CinemAfrica - afrikansk filmfestival i Stockholm

Den 7 februari inleds CinemAfrica, Skandinaviens största festival för afrikansk film! Under festivalen kommer 24 filmer från den afrikanska kontinenten och diasporan att visas, och den inleds med filmen "Ezra" - en prisbelönt berättelse om en pojke som kidnappas och blir barnsoldat. Program för resten av festivalen samt mer information finns här.

2008-01-10

Klimatförändringar och afrikanskt jordbruk



World Economic Forum on Africa hölls i juni förra året, och en av talarna var Kofi Annan. Här diskuterar han vilka effekter klimatförändringarna i världen kan ha på det afrikanska jordbruket. "I dagsläget är Afrika inte ansvarigt för majoriteten av utsläppen, men vi betalar det allra högsta priset", poängterar Annan.

2008-01-07

Föreläsningar om Kongo, samt Kinas närvaro i Afrika

Tips! Den 10 januari klockan 18.00-20.00 hålls en föreläsning på ABF-huset (Sveavägen 41) i Stockholm, där temat är "Biståndet - hjälper det eller stjälper?" Det författaren Svante Weyler som samtalar om vår närvaro i Kongo. Entrékostnad 50 kronor.

En annan intressant föreläsning hålls den 7 februari, också den i ABF-huset. Då handlar det om Kinas ökade närvaro i Afrika. Tidpunkt och eventuell entrékostnad är ännu inte annonserat, men går att kolla längre fram på ABF:s hemsida.

2008-01-04

"Eyes on the South as a Knowledge Hub"



I slutet av december organiserade UNICEF ett seminarium i New York vid namn Eyes on the South as a Knowledge Hub, som för första gången (!) fokuserade på hur västvärlden kan lära sig av lösningar utvecklade i utvecklingsländer och inte tvärtom. Under seminariet presenterade länder som Uganda, Mexico och Brasilien olika typer av metoder som använts på en nationell nivå för att förbättra livssituationen för barn och för att på olika sätt att stärka barns rättigheter. I filmen ovan diskuterar delegationen från Uganda hur man arbetat för att motverka spridningen av HIV.

2008-01-02

Oro efter valet i Kenya

I Kenya har våldsamheter brutit ut efter det presidentval som av många bedömare anses ha varit manipulerat. Valet skedde i torsdags, och sedan dess har brutalt våld skakat landet. Minst 300 personer uppges ha omkommit, och enligt Röda Korset har 70 000 människor drivits på flykt.

Det våld som nu skakar Kenya har även en etnisk dimension - folkgruppen kikuyu, som traditionellt stöder den nu omvalde presidenten Mwai Kibaki, är speciellt utsatta. Måna kikuyuer flyr nu till Uganda för att söka skydd undan oroligheterna.

Statsvetaren Anders Sjöberg är en av de som anser att valet var riggat. Han menar att presidentens avgång är det enda som i dagsläget kan få slut på oroligheterna. Det finns inga tecken på att oppositionen i landet kommer att ge sig - under torsdagen kommer de, utan tillstånd, att genomföra en stor demonstration i huvudstaden Nairobi.

Idag, onsdag, gjorde USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och den brittiske utrikesministern David Miliband ett gemensamt uttalande där de krävde ett stopp på våldet och uppmanar Kenyas politiska ledare att påbörja en dialog för att på så sätt få en fredlig lösning på konflikterna.

Våldet i Kenya är det värsta som skakat landet sedan den misslyckade kuppen år 1982.

Här kan du se ett videoklipp från CNN om situationen i Kenya.

(Källor: DN och SvD)