2008-01-02

Oro efter valet i Kenya

I Kenya har våldsamheter brutit ut efter det presidentval som av många bedömare anses ha varit manipulerat. Valet skedde i torsdags, och sedan dess har brutalt våld skakat landet. Minst 300 personer uppges ha omkommit, och enligt Röda Korset har 70 000 människor drivits på flykt.

Det våld som nu skakar Kenya har även en etnisk dimension - folkgruppen kikuyu, som traditionellt stöder den nu omvalde presidenten Mwai Kibaki, är speciellt utsatta. Måna kikuyuer flyr nu till Uganda för att söka skydd undan oroligheterna.

Statsvetaren Anders Sjöberg är en av de som anser att valet var riggat. Han menar att presidentens avgång är det enda som i dagsläget kan få slut på oroligheterna. Det finns inga tecken på att oppositionen i landet kommer att ge sig - under torsdagen kommer de, utan tillstånd, att genomföra en stor demonstration i huvudstaden Nairobi.

Idag, onsdag, gjorde USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och den brittiske utrikesministern David Miliband ett gemensamt uttalande där de krävde ett stopp på våldet och uppmanar Kenyas politiska ledare att påbörja en dialog för att på så sätt få en fredlig lösning på konflikterna.

Våldet i Kenya är det värsta som skakat landet sedan den misslyckade kuppen år 1982.

Här kan du se ett videoklipp från CNN om situationen i Kenya.

(Källor: DN och SvD)