2007-12-18

God jul och gott nytt år!




önskar vi på Östafrikakursen!

2007-12-06

Barns rättigheter i Somalia



I år fyller Barnkonventionen 18 år. Ett av de två länder (det andra är USA) som inte har skrivit under konventionen är Somalia. Trots arbetar flera organisationer, bland annat UNICEF, med att försöka säkra barns rättigheter i landet. Du kan läsa mer om UNCIEF:s arbete i Somalia här.

2007-11-27

Läsvärd artikelserie om Kina och miljöfrågor

Så fort man talar om utveckling är miljö och ett hållbart miljötänkande viktigt att ta med i beräkningen. Kina har upplevt en enorm ekonomisk tillväxt, men hur hanterar man de ökade påfrestningarna på miljön som denna tillväxt medför? New York Times publicerar just nu en stor artikelserie om just detta, "Choking on Growth". Än så länge finns fem artiklar publicerade – den första handlar om de omfattande utsläppen, den andra om bristen på grundvatten och den stundande vattenkrisen, den tredje om den utsatta situation som många kinesiska miljöaktivister befinner sig i, den fjärde om ett stort dammbygge och konsekvenserna av det och den femte om energifrågan. Du hittar de mycket läsvärda artiklarna här. Till varje artikel hör en kort övergripande film som är bra att se om du inte har tid eller lust att läsa hela artikeln. Dessutom finns till varje artikel även många fotografier och bra, tydlig grafik som visar statistiska uppgifter på ett enkelt, lättförståeligt sätt. Rekommenderad, intressant läsning!

2007-11-10

Om Eritrea i New York Times

I New York Times finns idag en läsvärd artikel om Eritrea och situationen i landet. I anslutning till artikeln finns även en tillhörande video, som ger en bra överblick över både kriget mot Etiopien och läget i landet idag. Läs mer och se videon här.

2007-11-02

Barn i väpnade konflikter – ny FN-rapport



En ny FN-rapport, publicerad den 17 oktober i år, visar hur barn blivit alltmer utsatta i väpnade konflikter – de hamnar inte bara mitt i konflikten utan är också i allt större utsträckning direkta offer för våld och exploatering. Se filmen ovan eller läs mer här.

2007-10-22

Skolprojekt i Nigeria



Att själva utbildningen är gratis medan den obligatoriska skoluniformen kostar pengar är ett problem för många barn, som då ofta tvingas arbeta istället för att gå i skolan. Se filmen om Nigeria ovan.

2007-10-14

Dokumentär om Ellen Johnson Sirleaf ikväll

Missa inte dokumentären Alla presidentens kvinnor ikväll på SVT2, klockan 20.00:

Ellen Johnson Sirleaf är den första kvinna som valts till president i ett afrikanskt land. Med hjälp av kvinnor i en mängd ledande positioner vill hon förändra det krigströtta Liberia i grunden. Kommer hon att lyckas? Filmarna Daniel Junge och Siatta Scott-Johnson ger en närgången skildring av Sirleafs första år vid makten.

2007-10-10

Årets Goldman Prize-pristagare: Hammerskjoeld Simwinga

Hammerskjoeld Simwinga (som för övrigt är döpt efter den förre FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjöld) från Zambia har tilldelats det prestigefulla Goldman Prize, som ibland kallas för det "gröna Nobelpriset". Simwinga får priset för sina insatser med bi- och fiskodlingsprojekt i sitt hemland. Projekten går ut på att bevara den minskande elefantpopulationen genom att utbilda och uppmuntra lokalbefolkningen att engagera sig i miljöfrågor. Det handlar inte minst om att göra människor medvetna om de ekonomiska fördelar som ett bevarat djurliv har för regionen, eftersom det drar till sig turister. Dessutom har projekten gett 35 000 människor tillgång till sjukvård och utbildning. Läs mer i en artikel (på engelska) från BBC här.

2007-10-03

UNICEF om torkan i Kenya



UNICEF rapporterar om den allvarliga torkan i Kenya.

2007-09-24

Etiopien firar millennieskiftet

I Etiopien firas nu det nya millennieskiftet. Den 12 september 2007 (enligt vår kalender) var det datum då året blev 2000 i Etiopien. Millennieskiftet firades stort, bland annat med en stor konsert i huvudstaden Addis Abeba (biljettpriserna var dock alldeles för höga för den stora allmänheten) och med olika typer av festligheter. Premiärministern Meles Zenawi fokuserade i sitt tal på den nystart som ett nytt millennieum innebär. För den muslimska befolkningen i Etiopien, som utgör runt 40 miljoner människor, hade dock firandet redan ägt rum, eftersom de inte följer samma kalender som majoriteten av landet.

Du kan se ett inslag om millenniefirandet i Etiopien från CNN:s Inside Africa här.

Riverwood – det nya Hollywood?

Kenyas nya, växande filmindustri, med sitt centrum på River Road i Nairobi (därav det Hollywood-klingande namnet Riverwood) har tidigare tagits upp på bloggen. Veckans avsnitt av CNN:s Inside Africa rapporterar nu om fenomenet. Riverwood utgör ett nytt koncept när det gäller afrikansk film, och kan på sikt kanske utgöra en konkurrent till den mer etablerade filmindustrin. Den kenyanskproducerade filmen tar upp ämnen som internationell film inte berör, och har en mer lokal förankring – därav den växande populariteten.

Se inslaget från Inside Africa här.

2007-09-18

Failed States Index

The Fund for Peace publicerar varje år en ranking av världens länder baserat på olika sociala, ekonomiska och politiska aspekter. Failed states index visar hur sannolikt det är att ett land kommer att "explodera" på grund av olika typer av spänningar. 2007 års ranking finns att läsa här. Ju lägre värde, desto mer stabilt är landet ifråga. En intressant genomgång som ger en bra översikt över olika länders stabilitet på en mängd olika områden.

2007-09-12

UNICEF om kvinnlig omskärelse i Etiopien



UNICEF:s korrespondent rapporterar om kvinnlig omskärelse i Etiopien, och om hur juridiska åtgärder likaväl som intsatser i det civila samhället måste samverka.

2007-08-30

UNICEF och rent vatten



Mer om UNICEF:s arbete med det millenniemål som berör rent vatten och sanitationsfrågor. I den här filmen betonas att vattenfrågan inte bara handlar om folkhälsa och förebyggande av sjukdomar, utan också om den tid det tar för framför allt flickor och kvinnor att ansvara för vattenhämtning varje dag. Många är tvungna att gå lång sträckor dagligen, vilket påverkar möjligheterna till utbildning och i förlängningen bidrar till en ond cirkel av fortsatt fattigdom.

2007-08-29



I Sudan bedriver UNICEF ett viktigt vattenprojekt som tydligt visar hur avgörande vattenfrågan är när det gäller utveckling – inte minst för flickor och kvinnor.

2007-08-27

Senaste nytt

En användbar hemsida som samlar nyheter från hela Afrika på ett ställe är All Africa. Här kan du söka artiklar från en mängd olika tidningar efter region eller intresseområde. Ett enkelt och smidigt sätt att hitta rätt i nyhetsflödet!

2007-08-22

Plastpåseepidemin

Över i stort sett hela Afrika, från Kapstaden i söder till Casablanca i norr, har problemet med använda plastpåsar som slängs både i naturen och inne i städerna blivit ett växande problem. Påsarna är en miljöfara på många sätt. De kan till exempel blockera avloppssystem och utgör en kvävningsrisk för betande djur. Dessutom – och kanske det mest alarmerande – bidrar de till spridning av malaria, då det ofta samlas vatten i de slängda påsarna där myggor trivs mycket bra.

"Plastpåseepidemin" satte igång i slutet av 1990-talet då ny teknologi gjorde att det blev enkelt och billigt att producera plastpåsar. UNEP (United Nations Environment Programme) försöker nu genom en stor kampanj minska både produktionen och den efterföljande nedskräpningen. Det handlar bland annat om att få till stånd en ökad återvinning av plast över hela den afrikanska kontinenten.

Eritrea och Rwanda är två av de afrikanska länder som redan har infört ett totalförbud mot plastpåsar, medan till exempel Senegal och Egypten har kommit långt när det gäller initiativ till återvinning. Andra pekar på en mycket enkel lösning på problemet – det behövs fler papperskorgar i städerna! Och i Uganda råder myndigheterna invånarna att istället för plastpåsar använda bananblad.

Vilken lösning tror du är mest effektiv? Mest långsiktig?

(Källa: CNN)

2007-08-20

Kenyansk film utmanar fördomar

En ny film, Kibera Kid, som utspelar sig i det stora slumområdet Kibera utanför Nairobi i Kenya hoppas kunna utmana de fördomar och negativa uppfattningar som finns om många afrikanska kåkstäder. Den tolv minuter långa filmen handlar om den föräldralösa 12-åriga pojken Otieno, som ställs inför valet att rädda en oskyldig mans liv eller sin lojalitet med den enda familj han någonsin haft, gänget The Razors. Kibera Kid har filmats i området med enbart skådespelare från Kibera och visas nu olika på filmfestivaler världen över. Bakom filmen står Hot Sun Films vars mål är att ge invånarna i områden som Kibera möjligheten att själva skildra sin verklighet genom film. Man använder sig av lokal kunskap och resurser för att producera lågbudgetfilmer som visar upp en annan bild av slummen än den vi är vana vid – inifrån.

Läs mer här.

2007-08-17

Färre malariadödsfall i Kenya

Antalet dödsfall på grund av malaria bland barn under 5 år har i Kenya minskat med 44% sedan år 2002. Anledningen är främst den ökade utdelningen av myggnät. Läs mer här.

2007-08-16

Journalister demonstrerar i Kenya

Hundratals kenyanska journalister genomförde igår en tyst demonstration i Nairobi mot förslaget om en ny lag, som skulle göra det möjligt för domstolar att kräva att journalisterna avslöjar sina källor. Om lagen skulle träda i kraft skulle den kunna utgöra ett stort och allvarligt hot mot demokratin i Kenya. Läs mer (på engelska) här.

2007-08-15

Tågsurfande i Soweto

I Soweto i Sydafrika har en farlig "sport" utvecklats bland en del unga män – "tågsurfande". Med livet som insats hänger de utanför, eller står ovanpå, framrusande tåg. Fullkomligt livsfarligt, givetvis, och olyckorna och dödsfallen är många. Fenomenet beskrivs i en dokumentär från CNN vid namn Surfing Soweto, som går att se här. Handlar det om spänning, adrenalin, ett sätt att bevisa sin "manlighet" eller sitt mod, eller helt enkelt en möjlighet att för ett ögonblick fly från den hårda vardagen? Bedöm själva!

Mobiltelefoni och sjukvård i Sydafrika



I Sydafrika har en läkare börjat använda sig av mobiltelefoner i behandlingen av tuberkolos-patienter. Se filmen för att få reda på hur!

Välkomna!

Varmt välkomna till en ny termin med Östafrikastudier! Glöm inte att du som studerande utgör en viktig del av bloggen; om du vill medverka på något sätt, till exempel genom att berätta om ditt projekt – hör av dig!

2007-08-13

Göra saltvatten till sötvatten

På den här bloggen beskriver man hur man enkelt kan göra saltvatten till sötvatten.

2007-06-17

A Billion Bootstraps – en bok om mikrokrediter och utveckling

100 miljoner familjer världen över deltar idag i olika typer av mikrorekditprojekt. Phil Smith och Eric Thurman har skrivit en entusiastisk bok om hur mikrokrediter kan användas för att göra stora framsteg i Afrika. Boken har bland annat uppmärksammats av CNN:s "Inside Africa". Läs mer på hemsidan A Billion Bootstraps.

2007-06-06

Kvalitetstmätning VT07

Klicka på länken för att ta del av skolans kvalitetsmätning som studenterna har fyllt i.


Kvalitetsmätning vt07

2007-06-05

TV-gala för Astrid Lindgrens Barnby

Fredag 8/6. Kl 20-22.00 på tv 4

I år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år. För att hedra hennes minne ska SOS-Barnbyar bygga en unik barnby, och ge 120 föräldralösa och övergivna barn ett nytt hem och familj.

Galan sänds direkt från Törnrosdalen i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, och gästas av artister som Martin Stenmarck, Andreas Johnson, Timbuktu m fl. Programledare är Rickard Olsson från Bingolotto och Jenny Östergren från Nyhetsmorgon.

Astrid Lindgrens Barnby kommer att byggas i Bouar i Centralafrikanska republiken, där det även ska byggas en förskola, skola, medicinklinik och socialt center som tusentals barn och familjer kommer att kunna dra nytta av.

Underhållning varvas med reportage från Centralafrikanska republiken, klipp från Astrid Lindgrens klassiska filmer och historiska minnen från hennes liv.

Besök Astrid Lindgrens Barnby på www.sos-barnbyar.se/astridlindgren

2007-05-24

"Kobra" i Etiopien 28/5

SVT:s kulturprogram Kobra åker till Etiopien för att träffa den svensk-etiopiska konstnären Loulou Cherinet, den kvinnliga stå-upp komikern Hibbest Asseifa samt Etiopiens största reggaestjärna. Dessutom tar man en titt på inspelningarna av tv-programmet Ethiopian Idol 2007.

Missa inte Kobra på SVT 1, måndag 28 maj, klockan 21.30.

Ny chans att se "Darwins Mardröm"!

Nu finns en ny chans att se den utmärkta dokumentären "Darwins Mardröm" från 2004. Kunskapskanalen visar den tisdag 29 maj, klockan 19.30. Missa inte!

I början av 1960- talet sattes nilabborre ut i Viktoriasjön i norra Tanzania. Det som var ett litet experiment har förändrat hela sjön. All annan fisk har försvunnit och nilabborren har gett upphov till en blomstrande fiskindustri. Varje dag exporteras hundratals ton fisk till Europa. Men trots det svälter många, prostitutionen växer och de aidssjuka blir fler. Den röda tråden i filmen är frågan om vad fiskfraktplanen har med sig när de kommer tillbaka från Europa. En film av Hubert Sauper.

2007-05-11

Barns rättigheter i tecknad form



För att fira Barnkonventionens 15:e födelsedag har UNICEF gett animatörer världen över uppdraget att illustrera barns rättigheter på olika sätt. Just den här lilla filmen är från Iran, och handlar om varje barns rätt till en egen identitet.

2007-05-09

FN:s internationella familjedag i Kungsträdgården 12 maj

12 maj klockan 12:00 till 16:00

Firandet i Kungsträdgården är och har varit ett fartfyllt arrangemang.
Sång, musik och dans i mängder från stora scenen, eminenta talare som ger sin syn på familjen och familjepolitik, sagotält, hoppborg, ansiktsmålning och annat kul för barn, samt diverse intressanta utställare.

Läs mer här

2007-05-06

Vatten och utveckling

Soft Rain: An Afternoon Panel Discussion and Film on the Opportunities for a Neglected Resource

Etnografiska Museet in Stockholm, May 11, 14:30 – 17:00
Half way to 2015, the year when the Millennium Development Goals (MDGs) are to be reached, the crisis in water and sanitation as well as in water resources management still remains among the great human development and environment challenges. On the other hand, with water and sanitation as the key entry points, problems of poverty, hunger, disease, illiteracy, environmental degradation and gender inequality can in large measure be solved. Something as fundamental as better rainwater management, for example, can go a long way in determining if the planet’s 9 billion inhabitants in the year 2050 can be fed. Join this exciting discussion and film on today’s critical water and development issues.

Programme
14:30 – Introduction and Discussion Panel: Water, Rainwater and Human Development
In co-operation with Swedish Water House, ART.27 Gunilla Hedén, PLIMSOLL Stina Axelsson
Moderator: Mr. Michael Moore, Project Officer, Swedish Water House
Panellists:• Dr. Björn Guterstam, Network Officer, Global Water Partnership • Dr. Åsa Elfström, Senior Advisor Water and Development, Church of Sweden • Ms. Katarina Perrolf, Swedish International Development Cooperation Agency, Sida • Dr. Line Gordon, Stockholm Environment Institute/Stockholm Resilience Centre • Dr. Alan Nicol, Political Scientist, Overseas Development Institute, UK
16:00 – Pause
16:15 – Film and Discussion: "Money into Water, Water into Money"
In Cooperation with The British Council. "Money into Water, Water into Money" (20 minutes) is a short film by Wild Dog Ltd which looks at access to water, livelihoods and economic growth in Ethiopia, in particular how improved water supply can bring economic benefits to poor households in Ethiopia.

To register, send an email to info@swedishwaterhouse.se

2007-05-02

Gör världen lite vackrare

...och enklare för de tusentals barn som behöver det. Runtom i världen finns ungefär 80 000 barn i olika flyktingläger. Ingen ordnad skolgång erbjuds dem trots att de kan befinna sig i dessa läger flera år.

MKFC Stockholms Folkhögskola vill bjuda till denna netCommunity alla som vill bidra till positiva, innovativa lösningar för vår globala framtid.

MKFC Stockholms Folkhögskola tänker på olika nyckeluppgifter som den rika världen kan via eLäroplattformar och netcommunities bidra med. Vi kan tillsammans bidra med information och kunskap och utbildningar som bygger upp oilka organisationer, samhällen, länder.

MKFC Stockholm College har tagit på sig följande nyckeluppgifter:

1. Kommunicera och sprida information och kunskap via NetCommunities.
2. Med e-Läroplattformars tillgänglighet erbjuda lärarutbildningar till utvecklingsländer
3. Med e-Läroplattformars tillgänglighet erbjuda Hälsoutbildningar
4. Med e-Läroplattformars tillgänglighet erbjuda Yrkesutbildningar ( TVET )
5. Med e-Läroplattformars tillgänglighet erbjuda innovations- tillväxtskapande IKT kurser.

FN har erbjudit MKFC att skapa dessa möjligheter.

MKFC söker samverkanspartners inom folkbildning , business, kultur, universitet att delta...

Läs mer här

2007-04-26

Mikrokrediter i Mexico



Nobelpristagaren Muhammad Yunus mikrokredits-koncept har skapat nya möjligheter för en grupp fattiga kvinnor i Mexico. Se ett udrag ur filmen The Women of Chiapas ovan!

2007-04-20

Spel om livet som flykting

Mot alla odds är ett utbildningsspel från UNHCR, där du får känna på vad det kan innebära att vara flykting. Testa spelet här.

Tips om debatt

Elaka och snälla miljöproblem-disciplingränsernas förbannelse och
politiken som möjlighet

Seminarium och debatt med Måns Lönnroth, f d VD för MISTRA

Tid: Onsdagen den 25 april 2007, kl 15.15-17

Plats: Sal D3, Lindstedtsvägen 5, KTH campus


Snälla miljöproblem är sådana som vi princip vet hur vi ska lösa.
Exempelvis hur vi ska rena utsläpp från stora förbränningsanläggningar
eller minska utsläppen av syreförbrukande ämnen från VA-verk eller från
cellulosaindustrin. De som kan göra något åt problemen vet också vad som
förväntas av dem: den offentliga miljöövervakningen och
miljöeffektforskarna mäter effekterna, teknikutvecklingen är företagens
ansvar och lagstiftaren formulerar de krav som företagen måste leva upp
till. Denna treenighet är samtidigt ett innovationssystem, där forskningen
är i huvudsak teknisk-naturvetenskaplig och handlar om effekter, teknik
och åtgärder.

Elaka miljöproblem är alla miljöproblem som inte är snälla. Människans
klimatpåverkan, kemikaliespridningen, havens övergödning, överfiskning,
global skogsavverkning är sådana problem. De är komplexa och beror av
många aktörer med vitt skilda agendor, spridda över hela världen. Den
forskning som de behöver för att mildras måste därför vara mera
mångdisciplinär och integrera teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap
och humaniora.

Hur omvandlar vi de elaka miljöproblemen till snälla? Historiskt har det
skett genom framväxten av en samsyn som lett till en institutionalisering
och en klarare ansvarsfördelning, ofta först nationellt, sedan
internationellt. Internationella exempel är Montrealprotokollet för
skyddet av ozonskiktet på 80-talet och Kyotoavtalet för minskningen av
växthusgasutsläpp på 90-talet. Med sådana institutioner som bas kan
innovationssystem växa fram.

Hur ser framtidens miljöinnovationssystem ut för de elaka miljöproblemens
omvandling till snälla? Vilka konsekvenser har de för hur forskningen för
hållbar utveckling bör organiseras? Vad ger politiken för möjligheter?



Upplysningar: Per Jacobsson, Fakultetens kansli, tel 08-790 95 55,
perjac@admin.kth.se

2007-04-05

2007-04-02

BBC om barnarbete

Barnarbete är ett stort problem världen över, inte minst i Afrika. Miljoner barn går fortfarande till jobbet istället för att gå till skolan. I BBC-reportaget nedan besöks en koppargruva i Demokratiska republiken Kongo, där totalt 800 barn arbetar – några av dem inte mer än 5-6 år gamla. Lönen är mindre än 1 dollar (ca 7 kronor) om dagen.

Se klippet!

2007-03-28

Oxfams kampanj för rättvis handel

Make Trade Fair är ett initiativ av organisationen Oxfam för att göra världshandeln mer rättvis – exempelvis försöker man få amerikanska kaffekedjan Starbucks att erkänna Etiopiens juridiska äganderätt av namnen på kaffesorterna, något som enligt Oxfam skulle kunna vara till stor ekonomisk hjälp för miljontals etiopiska bönder.

Läs mer om kampanjen här!

Kamel marknad

klicka på bilderna för att se presentationen. Detta är ett arbete från Carl och Karin som just nu befinner sig i Egypten.







2007-03-25

Kvinnlig omskärelse i Senegal

Senegal gör framsteg när det gäller att minska kvinnlig omskärelse. Läs mer här (artikel på engelska), och se filmen nedan om omskärelsens effekter på en grupp människor i Senegal.

2007-03-21

Smutsigt vatten dödar fler barn än krig

Varje dag dör över 4 000 barn pga smutsigt vatten och bristande hygien. I Etiopien satsar UNICEF Sverige nu på ett projekt som ska ge 57 skolor fungerande toaletter, rent vatten, god ventilation och ett fungerande system för att hantera sopor. Eleverna får också lära sig om hygienfrågor.

700 kronor räcker till att bygga fyra enkla latriner till skolans toalett.
350 kronor räcker till att köpa 1 670 vattenreningstabletter, varje tablett renar 4-5 liter så att barn kan dricka och tvätta sig.

Läs mer här!

2007-03-20

Den Reflekterande Ingenjören

Nu startar seminarieserien Den Reflekterande Ingenjören

Den reflekterande ingenjören är en fristående seminarieserie om klimat,
fattigdom och hållbar utveckling som äger rum under mars och april 2007.

Första seminarie-tillfället är 26 mars 12.00 – 13.00 i Salongen på KTHB.
Gratis lunch-smörgås utdelas till alla anmälda.

Program:

12.00 insläpp och lunchsmörgås
12.10 Anders Flodström, Rektor KTH Inviger seminarieserien med
reflektioner kring ingenjörens framtida utmaningar.
12.20 Anders Wijkman, EU Parlamentet, Hur blir ingenjörer en positiv kraft
för global hållbar samhällsutveckling?

Anmäl dig genom att skicka ett email med ditt namn till
info@denreflekterandeingenjoren.se

Mer information om seminarieserien hittar du på
www.denreflekterandeingenjoren.se

Aralsjön – en av världens största miljökatastrofer

Aralsjön var en gång i tiden världens fjärde största insjö. Nu finns bara en liten del av den kvar. Aralsjöns öde har beskrivits som en av världens största miljökatastrofer. För att ta reda på vad som hänt gjorde fransmannen Sylvain Tesson en resa genom centralasien. Från Aralsjöns källor till de uttorkade stränderna.

Se programmet ikväll kl 20.00 på Kunskapskanalen!

2007-03-18

Radio i Afrika



I många afrikanska länder är radion det allra viktigaste kommunikationsmediet. Men vilken roll spelar egentligen radion och hur kan den utvecklas? Se filmen!

2007-03-16

Världsvattendag-seminarie den 22 mars

Swedish Water House vänner!

Vi är glada att meddela att UNICEF-ambassadören Lill Lindfors kommer att
inledda Världsvattendag-seminariet den 22 mars i Stockholm. Bifogad hittar
du ett uppdaterad programblad.

Seminarium tar upp årets tema -- "Att hantera vattenbrist" -- och kommer att:

*Belysa effekten av vattenbrist på barns och kvinnors situation samt för
matproduktion och miljö
* Svara på frågan varför jordbruket använder 70 % av världens
färskvattenresurser
*Ge utrymme för den internationella lanseringen av en banbrytande global
undersökning om vatten och matproduktion (Managing Water for Food to
Manage Water Scarcity: Results of the Comprehensive Assessment of Water
Management in Agriculture)
*Ge förslag på vad vi i Sverige kan göra för att hantera den nuvarande
vattenbristen
*Tillkännage årets vinnare av Stockholm Water Prize

Tid och plats:

Torsdagen den 22 mars, kl. 09.00 - 12.00, Hörsalen, Etnografiska museet,
Stockholm.

Talare:

David Molden, Comprehensive Assessment; Karin Lexén, Swedish Water House;
Christina Engfeldt, FAO; Berith Granat, FN-förbundet; Ingeborg Ekblom,
UNICEF; Birger Forsberg, Karolinska Institutet; Johan Lindell, Svenska
Unescorådet; Ulf Ehlin, Stockholm Water Foundation


Arrangörer:

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), FN:s barnfond (UNICEF
Sverige), FN:s utvecklingsfond för kvinnor (UNIFEM), FN:s
utvecklingsprogram (UNDP), Svenska FN-förbundet (SFN), Svenska
Unescorådet, Stockholm International Water Institute (SIWI), Stockholm
Water Foundation (SWF) och Swedish Water House (SWH).



Anmälan:

michael@swedishwaterhouse.se (senast den 20 mars)

2007-03-08

En klinik på hjul



I Lakipia i Kenya arbetar organisationen MCT (Mapala Community Trust) med att öka kunskapen om viktiga frågor som familjeplanering, HIV/Aids och kvinnlig omskärelse. Genom en rörlig klinik på fyra hjul når man isolerade och fattiga byar som annars inte skulle ha tillgång till bra hälsovård, och resultaten är goda.

Se filmen ovan! Vill du veta mer, titta på organisationens hemsida och läs mer om Mpala Mobile Clinic – ett av många exempel på hur flexibla lösningar kan göra stor skillnad!

2007-03-05

"Darwins mardröm" imorgon på Kunskapskanalen

Imorgon kl 19.30 visas den mycket omtalade dokumentären "Darwins mardröm" på Kunskapskanalen. Missa inte!

I början av 1960-talet inplanterades den jättelika nilabborren i Victoriasjön i norra Tanzania. Det som till en början var ett oskyldigt experiment slutade med en ekologisk kollaps, de flesta andra arter som levde i sjön blev utkonkurrerade. I dag exporteras hundratals ton nilabborre till Europa varje dag och affärerna blomstrar. Men något är fel, lokalbefolkningen lever på stinkande fiskrens, prostitutionen ökar och de aidssjuka blir bara fler och fler. Och hur är det egentligen med de ryska planen som flyger fisken till andra länder? Ligger det något i de rykten som talar om vapentransporter?


Världsvattendagen

Snart är det dags att fira FN:s Världsvattendag. Nu är du chans att vara med på en av många spännande aktiviteter den 22 mars i Stockholm!

Swedish Water House stödjer anordnandet av ett antal seminarier i Stockholm den 22 mars. Seminarierna riktar sig till såväl specifika aktörer i vattenbranschen som till svenska folket i allmänhet.

Bland seminarierna är ”Vattenbrist – Ett Onödigt Problem” som för första gången samlar Sveriges FN-representanter och andra intressenter för att diskutera temat för årets Världsvattendag: ”Att Hantera Vattenbrist”. Ett detaljerat programblad och inbjudan till detta seminarium kommer att skickas ut under nästa vecka.

Det kommer att bli det största firandet av Världsvattendagen i Sverige någonsin, så ta chansen att delta du med!

Läs mer här.

Ett brev från Afghanistan

Nu har jag fått skriftlig resultat av de den mydighet och plast som jag gjorde mitt projekt förra året i Afghanistan. Det är ett bekräftelse på mitt lyckade projekt som jag gjorde med hjälp av Öserafrikastudier. Som jag skriv i min praktik raport att jag gjorde bland annat hur skall man få oliver trä att få oliver som har slutat få oliver.

Hur man kan bygga små dammar och där med spara vatten i den
Hur kan man bygga små kylsrumm för att spara i den frukt och grönsaker, och viktigast av allt hur kan man hitta marknad för frukt och grönsaker.

Jag har fått ett stort tacksamhet av dem för vad jag har bidraget i det här projektet i form av kunskapper erfaranhet och andra information. Jag får i min tur tacka min lärare (Stefan) och hela skolan för allt deta fantastika kunskapper, erfaranhet, och information som i dag gör nytta för många människor.

Med vänliga hälsningar
TAHER

2007-03-01

Ge flickor samma chans till utbildning!



Läs mer om flickors rätt till utbildning här (svenska) och här (engelska).
Och om varför det kan rädda liv.

2007-02-25

Mobiltelefoner revolutionerar Kenya

Mer "Kvinnor i Östafrika" på Kunskapskanalen

Kvinnor i Östafrika, Kunskapskanalen kl 19.15:

Stulen barndom. Under 20 år har den brutala upprorsrörelsen Herrens Motståndsarmé, LRA, kidnappat 25 000 barn i norra Uganda och tvingat dem bli soldater och sexslavar. Barnen är både krigare och krigsbyte och situationen förlamar hela regionen. Vi får här möta kvinnor som, med men för livet, lyckats fly från armén. Filmen återberättar några av kvinnornas svåra historier och visar deras återvändande till familj och samhälle.

Doc-in-a-box

Vad sägs om att använda övergivna containers för att bygga mobila, transporterbara hälsokliniker som kan användas i utvecklingsländer? Det är precis vad ingenjörer på Rensselaer Polytechnic Institute har gjort. För cirka 30 000 kronor har de byggt en prototyp på en sådan klinik. "Doc-in-a-box" kallas idén – läs mer på engelska nedan!

As a thought experiment, the Council on Foreign Relations' Global Health Program has conceived of Doc-in-a-Box, a prototype of a delivery system for the prevention and treatment of infectious diseases. The idea is to convert abandoned shipping containers into compact transportable clinics suitable for use throughout the developing world.

Shipping containers are durable structures manufactured according to universal standardized specifications and are able to be transported practically anywhere via ships, railroads, and trucks. Because of trade imbalances, moreover, used containers are piling up at ports worldwide, abandoned for scrap. Engineers at Rensselaer Polytechnic Institute converted a sample used container into a prototype Doc-in-a-Box for about $5,000, including shipping. It was wired for electricity and fully lit and featured a water filtration system, a corrugated tin roofing system equipped with louvers for protection during inclement weather, a newly tiled floor, and conventional doors and windows. Given economies of scale and with the conversions performed in the developing world rather than New York, it is estimated that large numbers of Doc-in-a-Boxes could be produced and delivered for about $1,500 each.

Staffed by paramedics, the boxes would be designed for the prevention, diagnosis, and treatment of all major infectious diseases. Each would be linked to a central hub via wireless communications, with its performance and inventory needs monitored by nurses and doctors.

Governments, donors, and NGOs could choose from a variety of models with customizable options, ordering paramedic training modules, supplies, and systems-management equipment as needed. Doc-in-a-Boxes could operate under a franchise model, with the paramedics involved realizing profits based on the volume and quality of their operations. Franchises could be located in areas now grossly underserved by health clinics and hospitals, thus extending health-care opportunities without generating competitive pressure for existing facilities.

On a global scale, with tens of thousands of Doc-in-a-Boxes in place, the system would be able to track and respond to changing needs on the ground. It would generate incentives to pull rapid diagnostics, easy-to-take medicines, new types of vaccines, and novel prevention tools out of the pipelines of biotechnology and pharmaceutical companies. Supplies could be purchased in bulk, guaranteeing low per-unit costs. And the sorts of Fortune 500 companies that now belong to the Global Business Coalition on HIV/ AIDS, TB, and Malaria would be able to provide services and advice.

Over time, Doc-in-a-Boxes could emerge as sustainable local businesses, providing desperately needed health-care services to poor communities while generating investment and employment, like branches of Starbucks or McDonald's.

2007-02-24

Missa inte ikväll: "Kvinnor i Östafrika" på Kunskapskanalen

Ikväll kl 19.15 sänds ett halvtimmeslångt program på Kunskapskanalen som handlar om kvinnor i Östafrika.

Mot knivar och kalasjnikovs. Vi möter två handlingskraftiga kenyanska kvinnor från var sin sida av två rivaliserande folkgrupper. Politikern Linah Kilimo och maratonlöperskan Tegla Loroupe kämpar för att få stopp på kvinnlig könsstympning och för fred mellan de stridande folkgrupperna.

2007-02-22

HIV i Sydafrika



I Kapstaden i Sydafrika finns ett projekt för att minska fördomarna mot HIV-smittade kvinnor. Se filmen!

2007-02-20

Inbjudan till seminarium den 7 mars 2007.

Klimatförändringarna: Nuläget och vägen framåt
Statsminister Fredrik Reinfeldt och miljöminister Andreas Carlgren bjuder
tillsammans med Klimat- och sårbarhetsutredningen in till en heldag om
klimatförändringarna.

Förmiddagen behandlar dagens kunskapsläge och nödvändiga politiska
åtgärder. Föreläsningarna hålls på engelska. Seminariet är ett avstamp för
regeringens Kommission för hållbar utveckling. Kommissionen utgör
tillsammans med Vetenskapliga rådet för klimatfrågor en del av regeringens
initiativ till breddad och fördjupad samverkan med näringsliv, forskning
och politik om klimat och hållbar utveckling.

Eftermiddagen består av föreläsningar och diskussioner i Klimat- och
sårbarhetsutredningens regi. De hålls på svenska. Syftet med
föreläsningarna är att belysa områden där störningar i klimatsystemet kan
ge stora konsekvenser. Klimat- och sårbarhetsutredningen arbetar med att
kartlägga samhällets sårbarhet för klimatförändringar och hur samhället
kan anpassa sig. Utredningen lämnar sina förslag i oktober 2007.


Tid: Onsdagen den 7 mars kl. 09.00-17.00
Plats: Vinterträdgården, Grand hôtel, Royals entré, Stallgatan 6, Stockholm
Anmälan: Senast den 21 februari 2007 på http://www.cm.se/natur2/anmalan.asp
Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt men anmälan är bindande.
Seminariet sänds även direkt via regeringens webbplats www.regeringen.se

Anmäl dig senast den 21 februari 2007 på http://www.cm.se/natur2/anmalan.asp

2007-02-18

Rent vatten gör skillnad



Läs mer om projektet här.

2007-02-13

Kursdeltagarnas egna projekt!

Flera av deltagarna på kursen arbetar med barns rättigheter i sina projekt. Här är två av dem:

Jag heter Geday Berhane kom fran Etiopien.
Jag studerar pa MKFC sedan 06.
Jag har ett projekt " barns rattigheter " .i Etiopien.
Jag hjalper barn som har inte rad att ga till skolan, boker , endel med klader. Jag forsoker samla pengar for att handla material till barnen. Barnen ar landts framtidens hopp. dem maste vaxa upp med studie och deras rattigheter maste respekteras, jag jobbar for barnens basta.

Jag heter Kedest Tadesse. kom fran Etiopien.
Jag studerar pa MKFC sedan 06.
Mitt projekt ar att jobba med " barns rattighet i afrika , Etiopien.
Jag hjalper fattiga barn som kan inte ga till skolan-. dem behover boende och material som boker och penor, klader.
Jag har borjat kontakta organisationer som kan hjalpa mig med material.
Det ar viktigt att barnen ska vaxa upp med karlek och respekt. De ar framtidens afrikas hopp.

2007-02-12

Om turism och resande

På Kunskapskanalen visas ikväll flera intressanta program om turism och resande:

* Mera kultur: Turistens dröm om verkligheten
Tid: 19:30-19:31
Hur förändrar turismen oss? Och hur förändrar den världen? Programledare Gunilla Kindstrand träffar etnologen Owe Ronström. Textat 793.

* Aurora hunting - norrskensjakt
Tid: 19:31-20:00
Till finska Lappland kommer varje år mer än 10 000 japanska turister, med drömmen och förhoppningen att få se norrsken. För många av dem innebär vägen dit också att de för första gången står på skidor och åker hundsläde. Yukie Obara och Kumi Sato är två av de guider som hjälper till att göra verklighet av drömmen.

* Resan som dröm i verkligheten
Tid: 20:00-20:35
Att resa handlar om att drömma - men vems drömmar är det som gäller? Vart tar verkligheten vägen? Som västerländska turister är vi vana att se världen som ett smörgåsbord där vi plockar eller reser till de ställen dit vi för tillfället vill. Svenskarna är ett av vår tids mest resande folk och turistindustrin omsätter 165 miljarder om året i Sverige. Programledare Gunilla Kindstrand samtalar med etnologen Owe Ronström. Textat 793.

* Paradise Bent
Tid: 20:35-21:30
Filmen utspelar sig i Paradiset, det vill säga på Samoa, och handlar om traditioner. På Samoa, liksom på andra platser, finns det män som lever som kvinnor. Här kallas de för fafafines, pojkar som uppfostras som flickor, som sedan växer upp till kvinnor i mannens kropp. Det västerländska ögat ser dem som transpersoner men på Samoa står de för något annat och har en väldigt stark kvinnoroll i det samoiska samhället. Textat 793.

2007-02-10

Mikrokrediter räddar skogen



Byn Ubeng i Yunnan-provinsen i Kina är omgiven av höga berg och täta skogar med ett rikt djurliv. Byborna har länge varit beroende av ved som bränsle, och det i kombination med den ökade turismen har gjort att mer och mer skog försvunnit – vilket i förlängningen utgör ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden. Men nu har ett system med mikrokrediter – eller "green village credit" som de kallas – gjort att problemet kan få en lösning. Genom små lån ger man familjerna i byn möjlighet att få tillgång till bättre och renare energikällor, vilket minskar behovet av ved från den omgivande skogen. Byinvånarna kan också få lån till att starta egna rörelser, och det genererar en inkomst som sedan kan användas för att betala tillbaka pengarna. Vill du veta mer? Titta på filmen!

Kursdeltagarnas egna projekt!

Ahmedin går andra terminen på Östafrikastudier. Här berättar han lite om sitt projekt, som berör ett av de många intressanta och viktiga ämnen som återfinns bland projekten på kursen:

Hej!

Jag heter Ahmedin Abdu Mohammed och ar fran Ethiopien.
Min projekt ar om Kivinnor och Barn det Handlar nar det galer kvinnorna graviditet och losning.
Nar det galer barnen hur ska man ta hand efter foddas.
Jag sam arbete med T.W.A ( Tigray Women Assoitions) in Etiopien - Tigraiy.
Mitt malet ar som jag har botjat att sammla all information fran projekt plats och forsoka sammla
bistand till de.
mvh Ahmedin

2007-02-09

UNICEF:s aidskampanj

UNICEF startade år 2005 en global aidskampanj, "Unite Against Children. Unite Against AIDS". Kampanjen är tänkt att pågå i fem år, och syftet är att belysa hur barn drabbas av hiv och aids samt att öka resurserna till redan smittade barn och de som befinner sig i riskgruppen. Bland annat handlar det om att göra mediciner tillgängliga till hiv-smittade barn, att hindra överföringen av smittan från mamma-barn och att hjälpa de barn som blivit föräldralösa på grund av aids. Utan behandling kommer hälften av de
530 000 barn under 15 år som smittades under 2006 att dö innan de fyllt 2 år.

Här kan du läsa mer resultaten av kampanjen hittills (på svenska). Du kan även besöka kampanjens egen hemsida, där du bland annat kan läsa (på engelska) om vad som görs i enskilda länder.

2007-02-06

Gapminder – allt om världens utveckling

Gapminder är en mycket bra sida för dig som vill veta mer om utvecklingsfrågor. Här kan du ta del av UNDP:s Human Development Report på ett kul, annorlunda och lättförståeligt sätt (ledtråd: bilder istället för text), du kan läsa om varför de myter som finns om fattigdom inte stämmer och ta del av information om allt från HIV till utbildning. Den största delen av materialet är på engelska, men det finns även en hel del på svenska. Kolla in redan idag!

Ett brev från Östafrika

Jag heter Abdulkadir med projekt i Ethiopien. Jag studerar pa MKFC i over 2 ar och det har ar mitt sista ar i kursen. Sedan jag borjade studera har pa Mkfc har gatt bra for mig med mitt projekt. Jag ar tacksamm alla personal i skolan. Jag har mitt eget projekt . Jag har oppnat en affar som ar Ethiopisk kulturell kladaffar med 4 personer anstallda som jobbar hos mig. Det gar bra med mitt projekt och trivs bra har i Addis Ababa, Ethiopien.

Jag har jobbat hårt far att na mitt mal. Jag ar nojd for vad jag kom fram. Jag onskar alla elever pa MKFC jobba hort och lyckas i deras projekt. Jag vill garna ha kontakt med andra elever i skolan. Jag onskar ocksa Gott nytt ar 2007.

Halsningar
Abdulkadir
Addis Ababa
Ethiopien.

2007-02-05

Mikrokrediter och självhjälpsgrupper i Indien



I en by i Meghalaya i nordöstra Indien har kvinnor börjat organisera sig i så kallade självhjälpsgrupper. Grupperna består oftast av cirka 20 medlemmar, och målet är att göra kvinnorna mer delaktiga i byns utveckling samt att skapa ett fungerande system med mikrokrediter. Det har gett resultat – titta på filmen för att se hur utvecklingen satt fart, och vilka positiva effekter det har lett till!

2007-02-04

Kvinnor och utbildning

Det finns flera olika orsaker till att kvinnor kan utestängas från utbildning. Negativa attityder i samhället, barnafödsel eller ren fattigdom är några av dem. Här kan du läsa en intervju med Faith Macharia, som leder Forum for African Women Educationalists (FAWE) i Kenya.

2007-02-02

Missa inte!

Ikväll kl 20:30-21:10 sänds på Kunskapskanalen programmet "Turkiet och skuggorna från det förflutna". Det är en repris från 2006 men ämnet är lika aktuellt idag – om inte ännu mer.

Få länder ger som Turkiet upphov till djupa historiska diskussioner när man försöker förklara dagens situation. När exempelvis den Nobelprisaktuelle författaren Orhan Pamuk åtalades för att ha förolämpat turkiskheten handlar det om folkmordet på armenierna under första världskriget. Och vad menar egentligen Frankrikes president Jacques Chirac när han säger att Turkiet måste genomgå en "omfattande kulturrevolution" innan landet är moget för EU-inträde? Hur kan ett land, en gång ett stort imperium som härskade över stora delar av södra Europa, betraktas så främmande? Samtal om hur EU vill forma framtidens Turkiet och hur EU samtidigt bevakar sin egen identitet.

Think Globally - a radio program

a radio program on the environment and sustainable development

Sunday, February 4 at 19:00 on Think Globally / THS Radio 95,3 MHz.

Climate Change 2007: The IPCC 4th Assessment Report

The planet's temperature is rising, sea levels threaten to swallow coastlines and the world's residents want to know, more than ever, how worried to be. An authoritative answer comes this week.

On Friday, February 4, the first part of the Intergovernmental Panel on Climate Change’s (IPCC) 4th assessment report will be released globally. The role of the IPCC is to assess on a comprehensive, objective, open and transparent basis the scientific, technical and socio-economic information relevant to understanding the scientific basis of risk of human-induced climate change, its potential impacts and options for adaptation and mitigation.

This first volume will address:

What progress has been made in understanding and attributing climate change?

• What do observations of the atmosphere, oceans, sea level, and ice tell us?
• How has climate been behaving in the last hundreds of thousands years?
• Which are the projections of future change?

Early press reports are that this new IPCC assessment will be the most hard-hitting to date on the issue of climate change.

Joining Think Globally in the studio for a first assessment of the report and the issues it contains will be Dr. Thorsten Blenckner, a German climate impact researcher working in Sweden since 1998. Don’t miss this exciting programme!

Think Globally is heard every Sunday evening at kl 19:00 on THS Radio 95,3 MHz. An extensive archive of past programs can be listened to on demand at www.thsradio.se/thinkglobally

2007-01-30

Kenyanskt ordspråk

Även en liten leopard heter leopard.
(Kenya)

Bekämpa malaria i Afrika

Kampen mot malaria

Den gamla metoden att skydda sig med nät mot malaria har visat sig vara effektiv
Malaria fick sitt namn (mal aria = dålig luft) för att den vanligen förekom i träskmarker och andra odränerade områden. Det visade att det var en parasit, Plasmodium falciparum, som orsakar malaria. Parasiten förökar sig i Anophelesmyggor, som överför den till mänskan via bett.

Förebygga lönar sig
Enligt en uppgift i tidskriften Science (Vol 294) har ett internationellt forskningsteam visat att myggnät behandlade med lättt nedbrytbara kemikalier leder till en reduktion av spädbarnsdödligheten med 22 procent. Undersökningarna har ägt rum i ett område i västra Kenya, som hör till de värsta malariatrakterna i världen. Studien gjordes i 221 byar med 125 000 mänskor, som delades i två grupper. Alla mänskor i den första gruppen fick ett eget myggnät behandlat med permethrin, medan de i den andra lämnades utan. Senare när det visade sig att näten fungerade väl fick också den andra gruppen myggnät.

Myggnät också åt de fattiga
Förutom en minskning av spädbarnsdödligheten gick också malariafallen bland gravida kvinnor ner med 23 procent och antalet barn med för låg födeslevikt minskade med 28 procent. Intressant var att till och med personer som inte själva använde myggnät delvis skyddades om de vistades nära mänskor som gjorde det. Här sker samma sak som vid vaccinationer; när en tillräckligt stor andel skyddas finns det färre sjukdomsbärare som kan sprida sjukdomen. Studien visar alltså att även i trakter med hög frekvens av malaria myggnäten leder till en avsevärd minskning av sjukdomsfallen och dödligheten, speciellt bland barnen.

Myggnäten ingår som en viktig del i Världshälsoorganisationens malariabekämpningsprogram, som har som mål att reducera sjukdomsfrekvensen med hälften fram till år 2010. Men då måste krafttag tas för att sprida näten och framför allt att för att göra dem billigare. Ett nät kostar tre, fyra dollar, vilket är på tok för mycket.

Många u-länder har dessutom förvärrat situationen genom att beskatta näten som vanligen är importvara. Även om kostnaderna fås ned till hälften är näten utom räckhåll för de fattigaste. Därför borde de få dem gratis och här kunde i-länderna gärna rycka in med pengar. Professor Jeffrey Sachs vid Harvard har visat att en reduktion av malarian i uländerna skulle ha mycket positiva ekonomiska effekter. Enligt Sachs förlorar de länder där malarian grasserar 1,3 procentenheter i ekonomisk tillväxt årligen. Det betyder till exempel att Afrikas BNP i dag är 100 miljarder dollar lägre än om malarian utrotas för 35 år sedan.

(U.B.Lindström, före detta professor i husdjursförädling och före detta generalsekreterare för Unicef i Finland).

2007-01-29

EVENING OF AN AFRICAN CHILD

Welcome to
EVENING OF AN AFRICAN CHILD
the first INUG Sthlm event of 2007

Joseph Opiyo Olale of the organization Friends Pioneer will present how they are trying to address the difficult situation for orphan children in Kisumu. You will also experience some typical Kenyan dishes to represent what a child would need. There will be an African atmosphere and opportunity for to buy cards and toys produced by street children of
Kisumu. You can also enlist for sponsoring a child.

Begins 18:30 on Thurs. 1st Feb., at Chapman Bar and Hostel.

Please send a mail to tobias.ljungkvist@inug.nu if you are planning to come.

Happy hour prices in the Bar for seminar participants.
We look forward to seeing you there!

Ingenjörer Utan Gränser Stockholm
www.sthlm.inug.nu

and

Friends Pioneer
www.friendspioneer.org

hosted by:
Bar Chapman and af Chapman & Skeppsholmen (STF/HI)
Flaggmansvägen 8 (Skeppsholmen)
www.stfchapman.com

10 min walk from T-Kungsträdgården
map and directions:
http://kartor.eniro.se/query?what=cs&geo_area=Stockholm&search_word=af+Chapman+STF+Vandrarhem

Questions? Ring Ken on 0736-925 725

2007-01-27

Lerkrukor som kylskåp!

I Nigeria har Mohammed Bah Abba utvecklat en metod som revolutionerat de byar på landsbygden som saknar elektricitet, och därmed möjlighet att kyla mat. Det handlar om lerkrukor. Idén är enkel – men genial. Auberginer håller sig färska i 27 dagar istället för tre och spenat ruttnar inte efter en dag utan kan bevaras i 12 dagar. Men de positiva effekterna är fler än så: handeln förbättras eftersom bönderna inte måste sälja sina varor omedelbart, unga flickor kan gå i skolan istället för att sälja mat om dagarna, och inflyttningen till städerna minskar eftersom den lokala produktionen av lerkrukor kan återupptas och blomstra på nytt.

Här kan du läsa allt om Mohammed Bah Abbas smarta lösning.

2007-01-26

Wangari Maathai och The Green Belt Movement



Den kenyanska miljökämpen Wangari Maathai är grundare av The Green Belt Movement och fick år 2004 Nobels fredspris. I motiveringen stod bland annat "Fred på jorden är beroende av att vi lyckas säkra livsmiljön. Maathai står längst fram i kampen för miljön, demokrati och kvinnors rättigheter". Det första hon gjortde när hon fick reda på att hon skulle få motta priset var att plantera ett nytt träd.

Den här filmen ger en intressant introduktion av Maathais viktiga arbete.

10 dollars-lösningen

Läs ekonomen Jeffrey D. Sachs artikel om hur impregnerade nät för 10 dollar styck kan göra en stor skillnad när det gäller att minska spridningen av malaria i Afrika.

Malaria är den främsta dödsorsaken för barn under 5 år i Afrika. Men lösningarna behöver inte vara komplicerade. Malaria No More är en av flera kampanjer som inletts för att visa detta – bakom initiativet står organisationer som Röda Korset och UNICEF.

2007-01-25

Grassroots responses to HIV/AIDS



Ett lokalt svar på en nationell kris – i Swaziland slår man nu tillbaka mot HIV/AIDS!

2007-01-24

Bortom bristen på vatten (Human Development Report 2006)

2006 års Human Development Report fokuserar på vatten och sanitet. Den betonar tre grundpelare:

* Gör vatten till en mänsklig rättighet – och mena det!
Alla borde få ha tillgång åtminstone 20 liter rent vatten om dagen, som borde vara gratis för
de fattigaste.
* Ta fram nationella strategier för vatten- och sanitetslösningar!
Regeringar borde ha som mål att använda minst 1 procent av BNP till att lösa vatten- och
sanitetsproblem och samtidigt öka jämlikheten i tillgången till vatten och sanitet.
* Öka det internationella biståndet!
Rapporten visar att det finns behov av ytterligare 25 miljarder till 30 miljarder kronor per
år för att möta vatten- och sanitetskrisen.

Att öka tillgången till rent vatten och sanitet är det sjunde millenniemålet. Om det uppfylls till 2015 kommer mer än en miljon barns liv att kunna räddas. Det skulle dessutom innebära ekonomiska vinster på cirka 275 miljarder kronor om året.

(Rapporten utkommer varje år, på uppdrag av FN:s utvecklingsprogram UNDP).

Muhammad Yunus och Grameen Bank



Muhammad Yunus har med sin Grameen Bank, som tillhandahåller mikrokrediter till fattiga, lyckats göra stor skillnad i sitt hemland Bangladesh och över hela världen. Idag har hans banksystem, som startade för ca 30 år sedan, spritts till över 100 länder. Yunus belönades med Nobels fredspris 2006. I den här korta filmen berättar Muhammad Yunus själv om sin syn på hur fattigdom ska bekämpas.

Har du koll på världen?

Sätt dina kunskaper på prov med Sidas snabba test här!

The State of the World's Children 2007

Nu finns UNICEF:s årliga rapport The State of the World's Children för 2007. Fokus ligger speciellt på flickors och kvinnors rättigheter. Fler pojkar än flickor går i skolan, läskunnigheten är högre bland pojkar och flickor är mer utsatta när det gäller att drabbas av HIV. Vad kan göras åt detta? Rapporten ger några konkreta förslag!

Här hittar du hela rapporten som pdf!

Om Afrika på internet!

From international musicians to businessmen to political leaders, everyone seems to be talking about helping Africa. Youthink! takes a closer look at why. Why now?

Africa 101
How much do Youthink! you know already? Simultaneously learn more and test your knowledge on Africa with our interactive quiz!

Malaria 101
You have heard about HIV/AIDS and what an enormous public health problem it is in Africa…What do you know about malaria? Read here to find out what kind of impact this mosquito spread disease is having…

How many young people in Africa?
Check out an interactive map of Africa to see how many people live in a particular country, and how many of them are your age…

How are you going to stop the spread?
Tell Youthink! why you think the number of HIV/AIDS infections continue to grow, even though we know how to stop transmitting the disease…Check back in the upcoming package for your answer.

Who inspires YOU?
UNICEF wants to know what women in your life inspires you! Share photos of the inspirational women—mothers, sisters, teachers, friends—in your life and your photos may be featured in UNICEF's global publication State of the World's Children.

Get Published!
International high school students crafted public awareness slogans for countries affected by avian flu during a recent World Bank visit. Check out what they came up with and write your own!

Youthink! seeks volunteer writers between 15 and 25 to become Youthink! correspondents. Explore topics that affect your world most. Whether it's living with AIDS, fighting corruption, getting a job, or another development issue, you find the words to help make people aware of what you care about most. You can write your own opinion or interview your peers. Interested? Send Youthink! an email and let's get started. youthink@worldbank.org

Bono, students work to aid Africa

OXFORD, Ohio -- A clothing company founded by Irish rocker and humanitarian Bono and his wife has partnered with college students in Ohio on a business project they expect to roll out to other campuses around the world.

Students at Miami University's Center for Social Entrepreneurship buy blank cotton T-shirts made in Africa and resell the shirts to other organizations. The students make some profit and provide a market to help build trade and employment in Africa...


Read more

2007-01-23

Afrikanskt ordspråk

Förolämpa inte krokodilen om dina fötter är kvar i vattnet!

2007-01-22

INUG behöver volontärer till projekt.

inuglogo.gif

INUG behöver volontärer till projekt. Just nu driver INUG framförallt projekt i Sverige. INUG är en organisation under utveckling och därmed finns det en mängd uppdrag att ta sig an: System för intern och extern information, idéer för PR och finansieringsstrategier, samarbeten med andra organisationer – både i Sverige och internationellt. Inte minst vill vi utveckla fler volontärprojekt. Nedan följer några förslag på inplanerade projekt och aktiviteter du kan engagerad dig i:

Läs mer på inug

Tips

Hej kära ekodemiker!

Tänkte bara göra er uppmärksamma på att Skandinaviens mest innovativa och dynamiska miljö/CSR-konsulter Enact Sustainable Strategies söker fler duktiga och engagerade medarbetare!

För mer info kika på bifogad annons samt surfa in på http://www.enact.se/

Välkommen

Hej och välkomna till Östafrikastudiers Blogg vårtermin 2007. Här kommer vi att publicera elevers arbeten, länkar, resurser och allt som hör till kursen på Östafrikastudier på MKFC Stockholms Folkhögskola.

Ni ser tidigare arbeten, bilder, berättelser etc genom att antingen klicka på år eller labels till höger.

Kommentera gärna.

mvh/Stefan

2007-01-18

Bildspel från projektresa

Detta är ett bildspel som jag har satt ihop från mina resor i Etiopien och Ghana. De övervägande bilderna från Etiopien är ifrån Hope For Childrens kvällsskola for barnarbetare.Hope For Children bildades av Etiopier i Addis Abeba som reagerade på det växande antalet gatubarn. Sedan dess har de bedrivit olika projekt for barn och ungdomar. Bilderna fran Ghana är ett projekt jag gjorde för att dokumentera familjelivet och relationen mellan människorna. De övriga bilderna är ifrån mina resor i Etiopien.


Under dessa kommande månderna skall jag samarbeta tillsammans med Global Fund For Children. Jag kommer att dokumentera deras samarbetspartners olika projekt här i USA och i Peru. I Washington så är de bidragare till Life pieces for Master pieces som är ett projekt för afroamerikanska pojkar i Anacostia, som är ett område som många lever på minimum lön. Pojkarna kommer dit efter skolan är slut och deltar i olika aktiviter. De får hjalp med laxorna, sjunger och målar. De blir ständigt uppmuntrade till att vara kreativa. I Peru finns det sex olika samarbets partners. Samtliga rör sig om barn i utsatta situationer men i olika sammanhang. Ett project forsöker de få in gatubarn in i skolan genom olika sporter. Ett annant är ett dagis for HIV smittade barn, samt fungerar som ett center for foräldrarna. Jag vet inte än vilka projekt jag kommer samarbeta mest med i Peru eftrsom de är så många. Så jag kommer välja två eller tre. Efter fotodelen är avslutad så är det efter arbete som gäller. Med kopiering, editering och printning. Senare kommer jag tillsamans med Global Fund For children att bestämma vad vi ska gora med arbetet. Hur det ska publiceras, visas, ect. Detta projekt kommer att hålla på fram till och maj-juni 2007.

Bilderna från förra terminens arbete finns att beskåda på www.malinfezehai.net.