2007-01-30

Kampen mot malaria

Den gamla metoden att skydda sig med nät mot malaria har visat sig vara effektiv
Malaria fick sitt namn (mal aria = dålig luft) för att den vanligen förekom i träskmarker och andra odränerade områden. Det visade att det var en parasit, Plasmodium falciparum, som orsakar malaria. Parasiten förökar sig i Anophelesmyggor, som överför den till mänskan via bett.

Förebygga lönar sig
Enligt en uppgift i tidskriften Science (Vol 294) har ett internationellt forskningsteam visat att myggnät behandlade med lättt nedbrytbara kemikalier leder till en reduktion av spädbarnsdödligheten med 22 procent. Undersökningarna har ägt rum i ett område i västra Kenya, som hör till de värsta malariatrakterna i världen. Studien gjordes i 221 byar med 125 000 mänskor, som delades i två grupper. Alla mänskor i den första gruppen fick ett eget myggnät behandlat med permethrin, medan de i den andra lämnades utan. Senare när det visade sig att näten fungerade väl fick också den andra gruppen myggnät.

Myggnät också åt de fattiga
Förutom en minskning av spädbarnsdödligheten gick också malariafallen bland gravida kvinnor ner med 23 procent och antalet barn med för låg födeslevikt minskade med 28 procent. Intressant var att till och med personer som inte själva använde myggnät delvis skyddades om de vistades nära mänskor som gjorde det. Här sker samma sak som vid vaccinationer; när en tillräckligt stor andel skyddas finns det färre sjukdomsbärare som kan sprida sjukdomen. Studien visar alltså att även i trakter med hög frekvens av malaria myggnäten leder till en avsevärd minskning av sjukdomsfallen och dödligheten, speciellt bland barnen.

Myggnäten ingår som en viktig del i Världshälsoorganisationens malariabekämpningsprogram, som har som mål att reducera sjukdomsfrekvensen med hälften fram till år 2010. Men då måste krafttag tas för att sprida näten och framför allt att för att göra dem billigare. Ett nät kostar tre, fyra dollar, vilket är på tok för mycket.

Många u-länder har dessutom förvärrat situationen genom att beskatta näten som vanligen är importvara. Även om kostnaderna fås ned till hälften är näten utom räckhåll för de fattigaste. Därför borde de få dem gratis och här kunde i-länderna gärna rycka in med pengar. Professor Jeffrey Sachs vid Harvard har visat att en reduktion av malarian i uländerna skulle ha mycket positiva ekonomiska effekter. Enligt Sachs förlorar de länder där malarian grasserar 1,3 procentenheter i ekonomisk tillväxt årligen. Det betyder till exempel att Afrikas BNP i dag är 100 miljarder dollar lägre än om malarian utrotas för 35 år sedan.

(U.B.Lindström, före detta professor i husdjursförädling och före detta generalsekreterare för Unicef i Finland).