2007-02-12

Om turism och resande

På Kunskapskanalen visas ikväll flera intressanta program om turism och resande:

* Mera kultur: Turistens dröm om verkligheten
Tid: 19:30-19:31
Hur förändrar turismen oss? Och hur förändrar den världen? Programledare Gunilla Kindstrand träffar etnologen Owe Ronström. Textat 793.

* Aurora hunting - norrskensjakt
Tid: 19:31-20:00
Till finska Lappland kommer varje år mer än 10 000 japanska turister, med drömmen och förhoppningen att få se norrsken. För många av dem innebär vägen dit också att de för första gången står på skidor och åker hundsläde. Yukie Obara och Kumi Sato är två av de guider som hjälper till att göra verklighet av drömmen.

* Resan som dröm i verkligheten
Tid: 20:00-20:35
Att resa handlar om att drömma - men vems drömmar är det som gäller? Vart tar verkligheten vägen? Som västerländska turister är vi vana att se världen som ett smörgåsbord där vi plockar eller reser till de ställen dit vi för tillfället vill. Svenskarna är ett av vår tids mest resande folk och turistindustrin omsätter 165 miljarder om året i Sverige. Programledare Gunilla Kindstrand samtalar med etnologen Owe Ronström. Textat 793.

* Paradise Bent
Tid: 20:35-21:30
Filmen utspelar sig i Paradiset, det vill säga på Samoa, och handlar om traditioner. På Samoa, liksom på andra platser, finns det män som lever som kvinnor. Här kallas de för fafafines, pojkar som uppfostras som flickor, som sedan växer upp till kvinnor i mannens kropp. Det västerländska ögat ser dem som transpersoner men på Samoa står de för något annat och har en väldigt stark kvinnoroll i det samoiska samhället. Textat 793.